Browar

Nasz browar

Gości odwiedzających Pałac Miłków wkrótce czeka niespodzianka. Kultowe piwo "spiż", do tej pory dowożone do Miłkowa z naszych browarów we Wrocławiu i Katowicach – będzie warzone w Miłkowie!
Niepasteryzowane, niefiltrowane, żywe i ZDROWE piwo będzie powstawało na oczach Gości: obserwować będziemy m. in. fermentującą brzeczkę, z której powstaje jedyne w swoim rodzaju piwo "spiż", jednocześnie rozkoszując się widokiem Śnieżki.

O minibrowarze Spiż

W 1992 roku w podziemiach wrocławskiego Ratusza powstał pierwszy w Polsce minibrowar.

Bogdan Spiż - pomysłodawca, z wykształcenia technolog browarnictwa i ekonomista, sam opracował receptury warzenia Piwa Spiżowego. Każdy browar, także Spiż, produkuje browar wg ściśle strzeżonej tajemnicy. Podstawowymi składnikami są: woda, słód, chmiel i drożdże.

I tak w Spiżu na oczach Gości produkuje się szczęść gatunków piwa;
Piwo jasne- do 5,3% obj. alkoholu
Piwo mocne- do 6,5% obj. alkoholu
Piwo pszeniczne- do 5,3% obj. alkoholu
Piwo ciemne- do 5,3% obj. alkoholu
Piwo karmelowe- do 5,3% obj. alkoholu
Piwo miodowe- do 5,3% obj. alkoholu

Zalety piwa spiżowego

Biorąc pod uwagę ekstrakt wagowy, Piwo Spiżowe ma od 12 do 15 stopni Blg. 1-litrowy kufel Piwa Spiżowego to ok. 400kcal, mający wartość odżywczą taką jak 50 g chleba czy 90g mięsa. 1 litr piwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na metioninę, lizynę, walinę i fenyloalininę.

Piwo jest niepasteryzowane, niefiltrowane, żywe- dzięki obecności drożdży. Dzięki temu piwo zachowuje witaminy z grupy B, PP i mikroelementy.

Odżywcze i zdrowotne walory Piwa Spiżowego zostały już niejednokrotnie potwierdzone. Dzięki dużej zawartości z grupy B ułatwia procesy trawienne regulujące przemianę materii. Zawiera tyle protein, ile znajduje się w soku grejpfrutowym! Kolejne cenne składniki chmielowego napoju to żelazo, fosfor, wapń- potrzebne do wzrostu kości i zębów, zabezpieczające przed anemią.

Żywice pochodzące z szyszek chmielu mają właściwości bakteriobójcze, zwalczające bakterie odporne na antybiotyki. Występująca w piwie niacyna( witamina PP) chroni przed gruźlicą.

Zalety zdrowego Piwa Spiżowego można mnożyć: jest zalecane przy schorzeniach przewodu pokarmowego, moczowego, działa profilaktycznie, zmniejszając ryzyko zachorowania na marskość wątroby, chorobę wieńcową i zawał. Piwo wchłaniane jest przez organizm ok. 4 razy szybciej niż mleko. Jest napojem naturalnie gazowanym, nie zawiera obcych, sztucznych dodatków, konserwantów, substancji koloryzujących czy smakowych.

Piwo Spiżowe poprzez swoją świeżość, brak filtracji, pasteryzacji i chemicznych dodatków- przeznaczone jest do spożycia na miejscu, w pubie lub restauracji. Możliwość obserwacji produkcji stanowi dodatkową atrakcję dla odwiedzających Spiża Gości. Tradycyjny kocioł warzelny oraz kadź zacierowo-filtracyjna usytuowane są w pupie piwnym, inne urządzenia można obserwować przez witrażowe ściany oddzielające sale od pomieszczeń browaru.

Mimo że Piwo Spiż najlepiej spożywać na miejscu, jego wielbiciele mogą się nie martwić, gdyż nożna kupić i zabrać do domu oryginalne, szklane butle z trunkiem.

Do tego słoik Smalcu Spiżowego i …biesiada gotowa.

W czerwcu 2005 roku powstał minibrowar, restauracja i klub muzyczny Spiż w Katowicach.

Zapraszamy wkrótce

Wszystkie oferty

Hotel Pałac Restauracja Spiż

Adres:
Wiejska 218
58-535 Miłków /k Karpacza
woj. dolnośląskie

Telefon: +48 75 761 03 17
Tel/fax: +48 75 761 02 10

E-mail:
www.palac.spiz.pl
www.spiz.pl
Hotel Pałac Restauracja Spiż 58-535 Miłków /k Karpacza Wiejska 218 +48 75 761 03 17 +48 75 761 02 10
hotelsystems.plhotelsystems.pl